Space Studio Banbury

Banbury, Oxfordshire

The UK's first 'Space School', Banbury Space Studio, located at Banbury Academy, will provide outstanding education for up to 300 14-18 year old students from September 2014.The studio will open in refurbished premises at the former Broughton Block within the Banbury Academy Campus.

The existing building is located on the northern edge of the Banbury Academy Campus. The building was built in 1957 as a purpose made school and has served as an educational facility since.

The budget allocated to carry out the refurbishment of the existing building was very limited and a large portion of the resources needed to be invested in improving ventilation, heating, and ICT infrastructure. As a result, the architectural scope was limited to light works. Major interventions involving structural elements and extensions were considered unaffordable within the current budget constraints. Floor finishes needed to be retained where possible, as well as wall treatments, existing door-sets, ironmongery, etc...

The proposed interventions needed to have a great impact due to the very limited financial resources available. The idea behind the proposals was to make the building look as a 1950s space centre, abandoned in time and re-discovered to be re-opened as a studio school. The interiors should “retain” the aesthetics and colour schemes of a “space centre” and the finishes and details should remain simple and clean. Predominance of white with accent colours to highlight different elements were at the basis of the interior decoration theme.

The initial proposals (shown here) illustrates a 'newly landed space shuttle', acting as a new entrance passage way into the building. However, due to the budget constraints imposed this was later omitted.

JCA listen, respond, design and fulfil. I really like the way they have taken our vision and made it better

Steve Kenning, Chief Executive, The Aspirations Academies Trust