Pearson Performance Cycles

Sheen, London SW14

A new shop for the UK's oldest bicycle retailer. We wanted our design to evolve, where we could add and take away layers as necessary to improve the general wear and tear. We wanted a look that would be comfortable and welcoming and reflect the ethos of this old, family firm.

The interior was stripped right back. We sandblasted internal brick walls, stripped piers down to steel columns and discovered an original ceiling above.

Interior fittings were added in layers with various elements framed for emphasis and composition.

A raised timber plaform was used for the display of cycle clothing and accessories with a timber slatted changing room.

A cycle repair workshop and coffee bar was installed at ground floor level and two studios plus treatment rooms at first floor level.

 

Pearson Cycles

We wanted a comfortable and welcoming low cost/high impact solution that would improve with general wear and tear over the years and we are delighted with the end result. Five years later and the shop is still looking great.

It was very important to have an architect on board who would glean a sense of the history and ethos of Pearsons as a 150 year old British family firm. Jonathan Clark Architects fully recognised this right from the initial design process to completion on site.

We have also managed to encourage Jonathan to become a keen cyclist!

Guy & William Pearson, Owners, Pearson Cycles